Image

Aan de duin: "In elke woning is gezocht naar de connectie met de natuur."

Tussen het strand en het bos ligt één van de mooiste plekken in DUIN. Binnenkort verrijzen hier 48 prachtige twee-onder-één-kapwoningen. In deze Duinwoningen staat niet alleen fijn wonen, maar vooral ook fijn leven centraal. Architect Sharon Broek van Groosman vertelt over de woningen.

“Het landschap in DUIN is een cadeau voor het welzijn van de mens.” Dat ervoer Sharon al toen ze het gebied voor het eerst bezocht. Toen ze de kans kreeg om mee te doen aan de architectenselectie voor deze nieuwe woningen, greep ze die meteen. Sharon: “Als architect houd ik me sterk bezig met het welzijn van de mens. Voor mij speelt dat welzijn op drie vlakken: fysiek, mentaal en sociaal. In DUIN komen deze aspecten perfect samen.”

Inspiratie voor de woningen hoefde Sharon niet ver te zoeken. Ze legt uit: “In het gebied vind je drie verschillende wateromgevingen: de kabbelende beek, de kreek en het strand. Ik wist meteen dat deze landschappen de basis moesten vormen voor de Duinwoningen. Verbinding met de natuur draagt sterk bij aan het mentale welzijn van mensen. Door het ontwerp van de woningen heel dicht bij de landschapsbeleving te houden, versterken we die verbinding.”

Connectie met buiten

In totaal zijn er vier verschillende woningtypen beschikbaar: Duin, Kreek, Beek en Duin-relict. Bij elk type heeft Sharon gekeken hoe ze de relatie tussen binnen en buiten kon benadrukken. Ze vertelt: “De woningen rondom de kreek staan straks in een U-vorm. Zo hebben ze allemaal uitzicht op het water waar ze hun naam aan ontlenen. Bij de Duinwoningen zit het leefgedeelte op de eerste verdieping, omdat bewoners vanuit daar straks het mooiste uitzicht hebben op de omliggende natuur.”

“In elk type woning is gezocht naar de connectie met de natuur”

In een woning die het welzijn van bewoners centraal stelt, mag een fijne buitenruimte natuurlijk niet ontbreken. Sharon: “De terrassen van de woningen bevinden zich vrij in het landschap. Daardoor krijg je als je buiten zit echt het gevoel van de natuur. Door de buitenruimtes van de woningen van elkaar weg te draaien is er bovendien genoeg privacy. Zo kijken buren niet meteen bij elkaar binnen. Het was een kunst voor mij als architect om dat goed te organiseren, dus ik hoop dat bewoners dit als prettig gaan ervaren.”

Natuurlijk kleurenpalet

Ook in de materiaalkeuze zocht Sharon aansluiting bij het landschap. Ze vertelt: “Ik heb gekozen voor een licht kleurenpalet dat een zacht karakter uitstraalt. Hierbij zit een subtiel onderscheid tussen de verschillende typen woningen. De woningen van type Duin en Duin-relict weerspiegelen de ligging aan de zanderige dijk, met veel beige en een lichte voeg. De Kreek- en Beekwoningen hebben meer grijstinten en een donkere voeg, zodat ze aansluiten bij het waterlandschap en de keitjes langs het water.”


 Image

 Image

 Image

Door specifieke keuzes in het materiaalgebruik stralen de Duinwoningen ook luxe uit. Sharon vervolgt: “Voor de bakstenen maken we gebruik van verschillende formaten: standaard waalformaat en het robuustere dikformaat. Dit creëert een gevoel van luxe. Daarnaast heb ik houten kaders toegepast op verschillende plekken op de gevel. Deze brengen rust. De grote raampartijen in de leefgedeeltes maken het geheel af door binnen en buiten met elkaar te verbinden.”

“Dankzij het materiaalgebruik sluiten de Duinwoningen perfect aan op het landschap”

Over de hoeveelheid glas is goed nagedacht. Ook in het kader van energiebesparing. Sharon: “Ik heb heel bewust gekozen op openingen te creëren waar uitzicht op het landschap belangrijk is, zoals in de woonkamer en keuken. De slaapvertrekken hebben minder glas, waardoor hier in de zomer ook minder warmte binnenkomt. Dit noemen wij onder architecten passieve duurzaamheid. Leuk detail is dat de houten kaders aan de gevel ook meteen fungeren als zonwering bij de grote glasoppervlakken. Ook dat helpt om warmte tegen te houden.”

Eigen plek voor iedereen

Met een oppervlak tussen de 155 en 180 vierkante meter zijn de Duinwoningen heerlijk ruim. Sharon hoopt dat mensen die aan de drukte van de stad willen ontsnappen hier hun thuis vinden. Ze vertelt: “Door de indeling van de woningen is er voor elke gezinssamenstelling wel een oplossing te vinden. Stellen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om beneden te slapen en boven werkkamers in te richten. Gezinnen met oudere kinderen kunnen beneden een vertrek voor de jongeren creëren en boven een luxe slaapkamer voor de ouders. Zo heeft iedereen genoeg ruimte én privacy.”


 Image

 Image

 Image

“De woningen bieden ruimte om gezellig samen te zijn, maar ook om privacy op te zoeken of geconcentreerd te werken.”

Binnen komt ook een focus op fysiek welzijn terug. Sharon: “De trap speelt in verschillende typen woningen een centrale rol. Zo heeft type Kreek een split level woonkamer, waardoor je regelmatig een stukje traploopt. Woningtype Beek kent een vergelijkbare indeling. In woningtype Duin kom je binnen op de begane grond, maar speelt het grootste deel van het dagelijks leven zich af op de eerste etage. Ook dan pak je dus altijd wat extra beweging mee.”

Wat natuurlijk ook uitnodigt om in beweging te komen, is de omgeving in DUIN. Sharon: “Elke keer als ik het gebied binnenkom, overvalt me een vakantiegevoel. Ik hoop dat de mensen die hier komen wonen datzelfde gevoel krijgen. Hoe fijn is het om op een zonnige dag een strandwandeling te maken of het water op te gaan? Of in het weekend lekker een wandeling te maken in het bos? De omgeving is ideaal om erop uit te gaan en van de natuur te genieten.”

Rust en gezelligheid

Ook sociaal welzijn is voor Sharon onderdeel van architectuur. Op dat vlak biedt DUIN genoeg mogelijkheden. Sharon: “De ligging van de Duinwoningen is rustig, maar je bent ook zo in het levendige hart van DUIN. De DUINhal is een centrale ontmoetingsplek waar je terecht kunt voor je dagelijkse boodschappen of om een terrasje te pakken. En op het strand vinden in de zomer regelmatig festivals plaats. Je kunt echt kiezen voor de rust als je die nodig hebt, terwijl je ook binnen een paar minuten de gezelligheid opzoekt. Zo’n thuis gun ik iedereen.”

Interesse? Ga naar Aan de duin