Image

De meest gestelde vragen aan onze financieel adivseurs

Hoe verschilt het kopen van een nieuwbouwappartement ten opzichte van een bestaande woning? Wat voor invloed heeft duurzaamheid op de hypotheek? Er komt veel op je af wanneer je een nieuwbouwappartement koopt. Financieel adviseurs Jos Vermeulen en Nils Bartelds geven antwoord op jouw meest prangende vragen.

Wie?

Nils Bartelds (n.bartelds@hypotheekshop.nl | 06 52 76 14 08) is financieel adviseur bij de Hypotheekshop en is voornamelijk betrokken bij nieuwbouwprojecten.

Jos Vermeulen (jos@vermeulenhypotheek.nl | 06 53 38 85 74)  is zelfstandig hypotheekadviseur en geeft mensen al 20 jaar financieel advies bij het kopen én verkopen van een huis.

1. Wanneer is het een goed moment om een (nieuwbouw)woning te kopen?

Jos: “Wanneer je overweegt een woning te kopen, is het belangrijk om je persoonlijke situatie goed in kaart te brengen. Wat zijn je woonwensen en passen deze bij jouw persoonlijke financiële profiel? Als dit klopt en het voelt goed, dan kan dat een goed moment om een woning te kopen.”

2. Wat is het financiële voordeel van het kopen van een nieuwbouwappartement ten opzichte van een bestaande woning?

Nils: “Het voordeel van een nieuwbouwproject als Porto, is dat je weinig aankoopkosten hebt. Je betaalt geen overdrachtsbelasting, taxatiekosten of leveringsakte. Dat scheelt veel geld. Laat je wel goed informeren over het hebben van dubbele lasten voor twee woningen. Daarnaast ben je ook automatisch aangesloten bij de VVE wat ook kosten met zich meebrengt. De verwachte maandelijkes servicekosten bedragen circa € 2,- p/m2 woonoppervlak en daarnaast ca. € 35,- per parkeerplaats.”

3. Wat voor invloed heeft de duurzaamheid van Porto op mijn hypotheek?

Nils: “Porto voldoet aan de duurzame BENG-eisen. Dit betekent dat je woont in een appartement zonder gasaansluiting en met zeer goede isolatie. De woningen beschikken dan ook over minimaal energielabel A+. Hierdoor ontvang je bij sommige hypotheekvertrekkers een aantrekkelijke hypotheekrentekorting. Ook hiermee kun je, naast de lagere stookkosten, besparen op de maandlasten”

4. Kan ik mijn huidige hypotheek meenemen naar mijn nieuwe woning?

Jos: “Als je al een bestaande hypotheek hebt, kun je dit in de meeste gevallen meenemen naar je nieuwe woning. Dit kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn wanneer de rente van je huidige hypotheek lager is dan de huidige rente in de markt.”


 Image

5. Wat kan ik doen met de overwaarde van mijn huidige woning?

Jos: “Wanneer er sprake is van overwaarde op de hypotheek van je huidige woning dan kun je ervoor kiezen om dit te investeren in je nieuwe woning. Minder geld lenen, kost immers het minst. Je kunt de overwaarde van je huidige hypotheek ook gedeeltelijk of volledig opnemen om de dubbele lasten te dragen. Houd er wel rekening mee dat het belangrijk is om een spaarpot achter de hand te houden voor onvoorziene kosten.”

6. Wat kan ik doen met de overwaarde van mijn huidige woning?

Jos: “Wanneer er sprake is van overwaarde op de hypotheek van je huidige woning dan kun je ervoor kiezen om dit te investeren in je nieuwe woning. Minder geld lenen, kost immers het minst. Je kunt de overwaarde van je huidige hypotheek ook gedeeltelijk of volledig opnemen om de dubbele lasten te dragen. Houd er wel rekening mee dat het belangrijk is om een spaarpot achter de hand te houden voor onvoorziene kosten.”

7. Ik ben met pensioen of zit 10 jaar voor mijn pensioensgerechtigde leeftijd. Wat voor invloed heeft dit op de hypotheekaanvraag?

Nils: “Het maakt niet uit hoe oud je bent, zolang je inkomen de berekende hypotheeklasten kan dragen. Wanneer je al met pensioen bent, wordt dit getoetst aan de hand van je pensioeninkomen. Wat deze inkomsten zijn, kun je heel makkelijk inzien via Mijnpensioenoverzicht.nl. Zit je 10 jaar voor je pensioen dan worden de lasten getoetst op je huidige inkomen én je pensioeninkomen. Als het in beide gevallen past, dan kan er een passend hypotheekvoorstel worden gedaan. Een financieel adviseur kan je hierin begeleiden.

Meer weten over Porto? Ga naar de informatiepagina.