“Op het balkon heb je prachtig uitzicht en maximale privacy.”

Ontwerp een appartementencomplex met 23 verdiepingen, 102 appartementen en een natuurlijke uitstraling. Dat was de opdracht die Zecc Architecten kreeg. Marnix van der Meer, die de toren samen met collega Mark Gijsbers ontwierp, vertelt hoe hij dit project heeft aangepakt.

Het ontwerpen van Porto begon voor Marnix met een vraag: hoe maken we van een fors oppervlak een elegant gebouw? Hij vertelt: “Zoals bij elk project lag er voor Porto een zogenaamd ‘programma van eisen’. Hierin staat waar de appartementen aan moeten voldoen. We zagen meteen dat het ging om een groot aantal appartementen met elk een behoorlijke oppervlakte. Met zo’n groot gebouw loop je al snel het risico dat het er plomp uit gaat zien. We wilden voorkomen dat Porto een kolossale uitstraling kreeg. In plaats daarvan was het ons doel om juist de hoogte en het rijzige gestalte te benadrukken.”

 Image

Dat kreeg Zecc voor elkaar door de toren op te delen in kleinere torens. Marnix vervolgt: “Porto bestaat uit vijf kleinere torens, die tegen elkaar aan staan. Allemaal verschuiven ze net iets ten opzichte van elkaar. Ook verschillen ze in hoogte. Zo steken de penthouses twee verdiepingen boven de andere torens uit. Op deze manier creëren we verticaal onderscheid. Dit benadrukt de elegantie. Bovendien hebben we tussen de verdiepingen steeds subtiele veranderingen aangebracht. Op het eerste gezicht vallen deze nauwelijks op. Maar kijk je beter, dan zie je dat de verdiepingen onderin de toren en bovenin er net even anders uitzien. Ook die variaties dragen bij aan de elegante uitstraling.”

Fris en chic

Qua kleurstelling was het doel om Porto een mediterrane, frisse uitstraling te geven. Marnix: “Het gebouw komt te staan in het prachtige duinlandschap dat in de wijk is aangelegd. Daar wilden we natuurlijk een link mee maken. Maar de naam Porto verwijst ook naar de Portugese stad. In de roomwitte, zandkleurige bakstenen die we hebben gekozen komen beide invloeden terug. Het maakt de uitstraling fris en tegelijkertijd chic. We kozen voor baksteen omdat dit een materiaal is dat mooi veroudert. Over 50 jaar ziet het er nog steeds net zo goed uit als nu. Bovendien zien we baksteen overal terug in het Nederlandse landschap. Daardoor geeft het een vertrouwd gevoel. Dankzij al deze voordelen was de keuze voor ons snel gemaakt.”

 Image

 “Over 50 jaar ziet de roomwitte, zandkleurige baksteen die we gebruiken er nog net zo goed uit als nu.”

Uitzicht op water

Niet alleen de uitstraling van de buitenzijde kreeg de aandacht, ook de woonkwaliteit vormde een belangrijk uitgangspunt tijdens het ontwerp van Porto. Marnix vertelt: “Porto staat straks prachtig aan het water. Het lag voor ons voor de hand om alle appartementen zoveel mogelijk op het water te oriënteren. Het ontwerp met de vijf torens helpt om dat te kunnen realiseren. Twee kolommen van de toren staan als het ware iets naar buiten geduwd. Daardoor heb je vanuit elke woning zicht op het water. Het was een hele puzzel om dat voor elkaar te krijgen, maar door de torens ten opzichte van elkaar te verschuiven, is het toch gelukt. Daar ben ik erg blij mee.”

Ruime buitenruimte

Elk appartement beschikt over een mooie buitenruimte. Ook dat hoort bij de omgeving waarin het gebouw staat, vindt Marnix: “We wilden voor elk appartement een comfortabele, ruime buitenruimte creëren. Ons doel was om deze buitenruimte echt onderdeel te maken van de woonkamer. Daarom hebben we er heel bewust voor gekozen om ze niet los aan de gevel te hangen, maar juist binnen de toren te plaatsen. Dat geeft een intiemer gevoel. Tussen de woonkamer en de buitenruimte zit veel glas, zodat je ook vanuit de woonkamer geniet van het uitzicht en de verbinding voelt met de natuur.”

 Image

“Vanuit Porto kun je na je werkdag nog een paar uur het water op.”

De besloten buitenruimte biedt nog meer voordelen. Marnix vervolgt: “Je ervaart veel beschutting als je buiten zit. Dat biedt privacy: je kijkt nooit op het terras van je buren. Sowieso is er weinig kans op pottenkijkers. Op de onderste rand trekken we het metselwerk door, zodat de inkijk minimaal is. Dankzij het glas aan de bovenzijde, behoud je zelf maximaal uitzicht. Bovendien zit je lekker beschut. In het voorjaar en najaar kun je daardoor eerder buiten zitten. En in de zomer biedt de beschutting verkoeling, omdat de hoogstaande zon dan minder fel op je balkon schijnt.”

Energieneutraal

Porto is het eerste gebouw in DUIN dan volledig volgens de BENG-eisen wordt gebouwd. BENG staat voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen. Marnix vertelt welke invloed dit had op het ontwerp: “Bij BENG is er veel aandacht voor de isolatiewaarde en energieverbruik. De schil van het gebouw is goed geïsoleerd, waardoor de appartementen energiezuinig zijn. Ook het type beglazing maakt een groot verschil. Daar komt veel rekenwerk bij kijken, maar het heeft ons zeker niet beperkt in het ontwerp. Wooncomfort staat altijd voorop. BENG maakt dat wooncomfort in principe alleen maar groter, omdat je bijvoorbeeld minder temperatuurwisselingen in huis hebt.”

 Image

Genieten van comfort

Marnix ziet de toekomstige bewoners al bijna van Porto genieten. Hij sluit af: “Er is een enorm hoog comfortniveau. Ik hoop dat de nieuwe bewoners dit elke dag gaan voelen. De locatie is prachtig: goed bereikbaar en toch dichtbij de natuur. Ik zie al voor me dat mensen aan het einde van hun werkdag nog even naar het strand wandelen. Of naar de jachthaven, waar ze in hun zeilboot stappen en nog een paar uur het water op gaan. Het lijkt me heerlijk als mensen Porto op deze manier kunnen ervaren.”

Ben je ook geïnteresseerd in wonen in Porto? Lees hier meer.

Inspiratie van de architect: Porto