Image

Een culturele broedplaats voor makers, onderzoekers en bewoners

Aan de voet van DUIN, op het Almeerderstrand, kun je terecht bij StrandLAB; een culturele broedplaats voor kunstenaars, makers, onderzoekers én voor publiek en bewoners van DUIN. Lees het interview met programmamedewerker Cleo Thomas en Interim Directeur Meta van Drunen.

“Al onze projecten zijn gericht op de omgeving.” zegt programmamedewerker Cleo Thomas. “De plek waar we zitten spreekt tot de verbeelding van veel kunstenaars. Ze zijn gefascineerd door de overgang tussen de aangelegde natuur, de stedelijke bebouwing en door de bewoners die in een snel veranderende wijk hun thuis aan het maken zijn. Je kunt de mensen, dieren en gewassen in DUIN omschrijven als pioniers. Ze zijn hier pas sinds kort. Op nieuw land. Zo’n plek in wording intrigeert.”

Pioniersgeest

StrandLAB verbindt Almere met lokale, landelijke en internationale makers die zich laten inspireren door het landschap en de bewoners van DUIN. Via StrandLAB delen zij hun vondsten en gevonden verhalen met het publiek. Verschillende keren per jaar organiseert StrandLAB open dagen en bijeenkomsten waar iedereen welkom is om te komen kijken én om mee te doen. Dat meedoen vormt onderdeel van de werkwijze van StrandLAB: maken mét en voor lokale makers en bewoners. Dit jaar doen twee inwoners van DUIN mee en voor volgend jaar zijn ze op zoek naar nieuwe makers. Lijkt het je leuk een programma te maken, of andersoortig vrijwilligerswerk te doen? Meld je dan aan. Jouw bijdrage is van harte welkom.

Ligbedjes

Interim Directeur Meta van Drunen heeft StrandLAB de afgelopen twee jaar helpen vorm te geven. Eén van de leukste projecten die ze heeft kunnen faciliteren was de voorstelling STIL, het strand, die in 2020 werd gemaakt door theatermaker Lieke Benders en collectief Hoge Fronten. Benders verdiepte zich in het leven van de bewoners van DUIN. Ze nodigde de toeschouwers uit om op ligbedjes plaats te nemen op het strand. Via koptelefoons hoorde het publiek de DUINbewoners over hun ervaringen. Van Drunen: “Het was een mooie verzameling van verhalen vanuit het perspectief van de nieuwe bewoners. Liggend op het strand onder dekentjes hoorde je stemmen uit de huizen. Dat contrast werkte goed.”

“Dat meedoen vormt onderdeel van de werkwijze van StrandLAB: maken mét en voor lokale makers en bewoners.”

Benders was ook betrokken bij de opening van Atelier StrandLAB, de plek waar de kunstenaars tijdens hun onderzoek kunnen werken en verblijven. Tijdens het maken van de voorstelling had ze opgevangen dat er in de jonge wijk behoefte was aan ontmoetingsplekken en dus gebruikte ze de ruimte van het toen kersverse atelier om samen met de bewoners uit te zoeken hoe ze het liefst samen wilden komen. Afgelopen juni droeg ze het stokje over aan een nieuwe directeur, Fréderique Kreeftenberg.

Meedoen

Het programma van StrandLAB zit vol initiatieven en je bent dus van harte welkom om te komen kijken en mee te doen. Een greep uit de plannen: Muriel van der Wal start dit jaar een lichtkunstwerk, waarbij ze bewoners van DUIN vraagt haar te helpen met een lichtspektakel voor 2023. Bioloog en beeldend kunstenaar Sietse van der Wal organiseert struinsessies in de natuur, waar je alles te weten komt over de pioniersdieren en -planten en componist Miranda Driessen brengt jazz & poëzie naar het strand. Weer een andere maker onderzoekt de mogelijkheid een lokaal ritueel te ontwikkelen. Naast Almeerse programmamakers biedt StrandLAB het hele jaar door plek aan verschillende artist in residences.

“Je kunt de mensen, dieren en gewassen in DUIN omschrijven als pioniers. Ze zijn hier pas sinds kort. Op nieuw land. Zo’n plek in wording intrigeert.”

Na de zomer, op 1 en 2 oktober, organiseert StrandLAB een verhalenweekend genaamd ‘Oerknal’. Oerknal is tweedaags evenement waar verhalen verbonden aan het landschap een podium krijgen. Zo toont spokenword artiest Sandy Bosmans het repertoire dat zij met jongeren gemaakt heeft over plekken in de kustzone van Poort, wandel je met kunstenaars langs hun street art kunstwerk, geeft Sietse van der Wal een eindpresentatie van de resultaten van zijn residentie en nog veel meer mooie verhalen en belevenissen in het landschap. Wil je meedenken, helpen of deelnemen aan de activiteiten van StrandLAB? Stuur een mailtje naar info@StrandLABalmere.nl. Voor je het weet maak je van alles mee op het Almeerderstrand.

Het originele interview verscheen in een speciale uitgave van de DUINkrant. Download ‘m hier.