
“Samen maken we DUIN vindbaar.”
Jolanda en haar man Gerrit wonen sinds 2020 in DUIN, waar ze hun eigen huis hebben gebouwd. Het stel heeft een lange geschiedenis in Almere, met een korte onderbreking in ’s-Graveland. Toen Jolanda na jaren terugkeerde naar Almere, wist ze meteen: DUIN is de plek waar ze willen zijn. Samen runnen ze vanuit hun huis hun eigen limonadesiroopbedrijf en genieten ze van alles wat DUIN te bieden heeft.
“Gerrit en ik woonden in een prachtig rijksmonument in ’s-Graveland, maar toch misten we Almere,” vertelt Jolanda. “De mensen hier zijn jonger, socialer en zeggen gewoon gedag. Dat miste ik enorm. We besloten terug te keren en keken naar mogelijkheden om opnieuw een huis te bouwen. Toen viel ons oog op DUIN.”
Toch was de keuze niet meteen gemaakt. “In eerste instantie dachten we: dit is niets voor ons. Maar toen we hier gingen rondrijden, zagen we de vrijheid, de openheid, en de kleinschaligheid. Dat sprak ons steeds meer aan. We vonden een kavel die perfect bij ons paste: niet te groot, zodat het behapbaar bleef, maar wel groot genoeg om vrijstaand te bouwen.”
Het bouwen zelf verliep niet zonder hobbels. “Onze bouwvergunning werd pas na vijf keer goedgekeurd. We wilden ook niet als eersten starten, om niet te lang in de rommel van andere bouwprojecten te zitten. Dat is niet gelukt”, geeft Jolanda toe met een lach. “Uiteindelijk waren we het derde huis in ons hofje dat werd opgeleverd, en zijn we er meteen ingetrokken.”
Van chaos naar rust
De eerste periode in DUIN was uitdagend, geeft Jolanda toe. “Het bouwen duurde lang, en ook nadat ons huis klaar was, waren er constant bouwvakkers, vrachtwagens en zand dat overal lag. We hadden ook geen straatverlichting, wat ’s avonds en in de winter gevaarlijke situaties opleverde. Er waren momenten dat ik dacht: hier blijven we niet. Maar nu, vijf jaar later, is ons hofje bijna klaar, en het voelt steeds meer als thuis.”
Jolanda heeft nu vooral oog voor de positieve kanten van wonen in DUIN. “Het wandelen hier is geweldig. Ik werk veel vanuit huis en loop dagelijks een rondje. Het strand is dichtbij, de restaurants zijn gezellig, en de wijk biedt veel inspiratie. Als ik door de buurt wandel, kijk ik graag hoe anderen hun tuinen hebben ingericht. Dat helpt ons bij de plannen voor onze eigen tuin.”
Een boost voor hun limonadebedrijf
Vanuit hun huis runnen Jolanda en Gerrit hun eigen limonadesiroopbedrijf Monsieur en Madame Siroop. “We importeren siropen uit Frankrijk en verkopen die op markten en online. Sinds we in DUIN wonen, heeft ons bedrijf een enorme boost gekregen. Het helpt dat ik hier vlakbij huis sta op de biologische boerenmarkt in de Duinhal. Dat is zó leuk. Alle producten zijn lokaal en biologisch.”
De markt is iedere twee weken op donderdag in de Duinhal te vinden (in oneven weken red.). “Met een groep enthousiaste ondernemers zorgen we ervoor dat mensen deze plek weten te vinden. Je kunt onder de Duinhal de eerste twee uur gratis parkeren en meteen kennismaken met de andere winkels in de hal. Het is een mooie manier om de buurt te verbinden en tegelijkertijd lokale ondernemers te ondersteunen.”
Jolanda hoopt dat de Duinhal in de toekomst een nog grotere rol krijgt in de wijk. “Het is een prachtige ruimte met veel potentie. Hopelijk krijgt het meer activiteiten en bezoekers, want het kan echt een centraal ontmoetingspunt worden voor iedereen in DUIN en daarbuiten.”
Praktisch én gezellig
“Wonen in DUIN biedt alles waar we naar zochten,” besluit Jolanda. “We zijn supercentraal, met drie supermarkten op loopafstand en alle gezelligheid van het strand en de restaurants om de hoek. In de zomer zitten Gerrit en ik op ons dakterras en genieten we van de omgeving. Dat is toch bijzonder?”