Image

“We hebben het getroffen dat we op deze plek wonen.”

Fred van Dijk (66) is getrouwd met Marjan (64), heeft drie kinderen, een eigen bedrijf en heeft voor de derde keer in zijn leven een eigen woning gebouwd. Dit keer in Aan De Kreek. “Het is heerlijk dat er zoveel op loopafstand is: fijne horeca, een fantastische supermarkt… Dat is echt luxe.”

Fred en zijn vrouw hebben eerder al hun eigen huizen gebouwd. Ze woonden hiervoor ruim 32 jaar in een zelfontworpen woning in Veenendaal. Toen de kinderen uit huis gingen en naar de Randstad trokken, was het voor hen ook tijd om verder te kijken. “We werden opnieuw verliefd op Amsterdam, maar wilden graag onze eigen woning bouwen. Zo kwam DUIN op ons pad”, vertelt Fred. “Op nog geen 20 minuten van Amsterdam voldeed dit aan onze belangrijkste wens. En dan is het ook nog een hartstikke mooie plek. Aan het strand, in het bos… Dat is uniek. We hebben een eigen boot en dan is het natuurlijk fantastisch dat de Jachthaven om de hoek is.

 Image

Niet vanzelfsprekend

Met de nodige ervaring op zak, ging het stel aan de slag met een leeg canvas. Of in dit geval: een lege kavel. “We hebben verschillende mensen in de arm genomen om onze visie werkelijkheid te laten worden: een architect, een interieurbouwer, een binnenhuisarchitect… Noem het maar op. Ik ben zelf behoorlijk technisch aangelegd, maar ik vind het altijd fijn om samen te kunnen werken”, vertelt Fred.

Fred ontdekte bovendien dat een huis bouwen vandaag de dag veel complexer is dan 30 jaar geleden. “Er is veel regelgeving, en strenge normen die worden gesteld rondom duurzaamheid en energiezuinigheid. We hebben geluk gehad dat de architect en bouwer zo goed op elkaar waren afgestemd, want de bouw liep volledig volgens planning. Dat is zeker niet vanzelfsprekend.”

Huisje in het bos

Waar de twee het meest trots op zijn? “De architectuur”, zegt Fred zonder twijfel. “De houten gevel smelt moeiteloos samen met het bos. En dan zweeft ons huis ook nog een stukje van de grond. We vinden het ook heerlijk dat we in een bos wonen. In de zomer is het hier fantastisch mooi groen met tal van vogels. We hebben niet veel tuin, en daarom hebben we bewust gekozen voor twee terrassen op de eerste en tweede verdieping. Dan hebben we toch die verbinding met buiten. Vanaf het bovenste terras kijken we zelfs net boven de dijk uit.”

 Image

 Image

Ook het interieur is afgestemd op de bosrijke omgeving. “We hebben gekozen voor zachte, aardse kleuren die passen bij het strand en het bos. Denk hierbij aan grijs, bruin en hier en daar wat groentinten. Je ziet in onze woning ook heel veel houtaccenten terug. De keuken wordt bijvoorbeeld uitgevoerd met een houtstructuur. We vonden belangrijk dat het interieur past in de omgeving, maar ook strak en modern is. Dat is gelukt.”

Vreemde eenden

Het contact met de buren omschrijven de twee ook als ‘zeer warm’. “We kwamen als vreselijk vreemde eenden in Almere terecht. We kenden hier niemand”, vertelt Marjan. “Het leuke van een nieuwbouwproject is dat je snel contact met je nieuwe buren krijgt. We zijn al een paar keer bij verschillende buren op de koffie geweest, en zij bij ons. Het contact is nu al heel gezellig.”

 Image

 Image

“We kennen Almere natuurlijk niet, en moeten nog alles ontdekken”, vervolgt Marjan. “De buren zijn echt ontzettend behulpzaam. Dankzij hen hebben we bijvoorbeeld goede winkels gevonden, maar ook een huisarts. Verder is het natuurlijk heerlijk dat er zoveel op loopafstand is: fijne horeca, een fantastische supermarkt… Dat is echt luxe.”

Liefde voor het gebied

Fred en Marjan hopen nog jarenlang met veel plezier in Aan De Kreek te wonen. “We zijn ervanuit gegaan dat dit de allerlaatste woning is die we bouwen. De visie was dan ook: we doen het nog één keer en we doen het goed”, aldus Fred. Marjan vervolgt: “Veel van onze buren woonden al eerder in een ander deelgebied van DUIN. We hebben al drie buren ontmoet die voorheen in Zuiderduin woonden. Dat de liefde voor het gebied zo sterk is, zegt wel wat. Het geeft vertrouwen dat wij hier ook nog jaren met veel plezier gaan wonen.

0 Image

Wil je niets missen over DUIN? Schrijf jezelf in voor de nieuwsbrief.