wingsurfen WingXperience sail today marina muiderzand almere

Sportief in DUIN: Wingsurfen

Wingsurfen is dé nieuwe watersporttrend. En dit op schelpworp afstand van DUIN: bij Marina Muiderzand op het terrein van Sail Today. Wij spraken met Tessa Beumer van WingXperience. "Wingsurfen is erg toegankelijk en voor iedereen te leren!"

Wat is wingsurfen precies?
“Wingsurfen is een combinatie van windsurfen, kiten en golfsurfen. De surfer staat op een board en wordt voortgetrokken door een oplaasbare ‘wing.’ De wing is erg licht en zit niet vast aan het board, zoals bij windsurfen. Dit zorgt voor een heel vrij gevoel. Deze sport wordt ook wel ‘wingfoilen’ genoemd zodra er een hydrofoil onder het board gemonteerd is. Door snelheid die wordt gecreëerd drukt de foil het board uit het water waardoor je boven het water zweeft!”

wingsurfen WingXperience sail today marina muiderzand almere

Hoe is wingsurfen ontstaan?
“Het is een relatief nieuwe sport. Het bestond al een langere tijd, maar de sport maakte pas haar doorbraak in 2020. Toen kwamen verschillende surfmerken met goed materiaal op de markt.”

Wat is de grootste misvatting die mensen hebben over wingsurfen?
“Dat je ervaring moet hebben met kiten of windsurfen. Wingsurfen is erg toegankelijk en voor iedereen te leren! We maken daarom ook onderscheid tussen wingsurfen en wingfoilen. Wingsurfen wordt op een inflatable board gedaan met de wing, zonder de foil. Zodra je dat onder de knie hebt, kan je met het foilen beginnen.”

wingsurfen WingXperience sail today marina muiderzand almere

Wat maakt wingsurfen uniek als je het vergelijkt met andere watersporten?
“Deze watersport heeft verschillende voordelen als je dit vergelijkt met kiten en windsurfen. Het materiaal is compact en licht, dus makkelijk mee te nemen. Daarnaast heb je niet veel plaats nodig om het op te tuigen. Je hebt ook weinig wind nodig. Als je dit vergelijkt met windsurfen, kan je dus veel vaker het water op. In tegenstelling tot kiten is het ook bijna overal toegestaan. En ja… Het ultieme gevoel van vrijheid natuurlijk!”

Waarom zou elke bewoner in DUIN volgens jullie moeten gaan wingsurfen?
“Het is de coolste watersport op het moment. En dat zó dichtbij. Je moet het gewoon een keer proberen. Let wel op: het is verslavend, haha.”

Enthousiast geworden? Je kunt een wingsurfles boeken bij WingXperience via info@wingxperience.com of +31 (6) 83186654. Volg DUIN ook op Facebook en Instagram.