Image

“Het Gastenhuis komt heel dicht bij ons hart.”

Anita en Kees openden begin dit jaar de deuren van het Gastenhuis in Almere DUIN. Een 24-uurs zorghuis speciaal voor mensen met dementie. Dat is niet alleen spannend voor de bewoners van het Gastenhuis, maar ook voor Anita, Kees en hun kinderen verhuizen die zelf verhuisden naar de aangrenzende beheerderswoning. Wat zij van DUIN vinden? “Het is een prachtlocatie, je hebt het bos achter je, het strand voor je en straks de boulevard om de hoek.”

“Dit beroep kies je met je hart”

Anita is al 25 jaar werkzaam in de zorg en een echte specialist op het gebied van dementie. Volgens haar het mooiste vak wat er bestaat. “Om de glimlach van de mensen te zien en ze te kunnen helpen om door te gaan met leven zoals zij dat willen is het mooiste wat er is. We zijn er daarom ontzettend trots op om hier in DUIN het Gastenhuis op te mogen zetten.”

Kees daarentegen komt uit het bedrijfsleven waar hij werkte met afdelingen waar het niet goed mee ging. Deze afdelingen werden onder zijn toeziend oog weer op de rails gezet, maar Kees geeft nadrukkelijk aan altijd een voorkeur voor de ‘zachte kant’ van het leidinggegeven te hebben gehad. “Ik vond het veel mooier om in een reorganisatie het ziekteverzuimpercentage laag te houden dan de winst te verhogen.”

Met het Gastenhuis komen de interesses én specialiteiten van Kees en Anita dus perfect samen. Ze zullen hier samen met een vast team van A tot Z verantwoordelijk zijn voor zowel de zorg als de logistiek die nodig is om deze plek draaiende te houden.

 Image

“Bij het Gastenhuis gaan we uit van de bewoner”

Uniek aan het Gastenhuis is de visie. De echt persoonlijke zorg en het centraal stellen van de bewoners is namelijk erg belangrijk. En dát is in alles te merken. “Mensen bepalen bijvoorbeeld zelf wanneer ze uit bed komen. Ze hebben juist nog veel eigen vrijheid om keuzes te maken. Ze wonen in het huis en wij komen alleen de zorg verlenen. Wat wij dus ook juist willen is bewoners betrekken in het dagelijkse leven, of het nou aardappelen schillen of de tafel dekken is. We doen het met z’n allen” vertelt Anita.

Anita en Kees vertellen ook dat het belangrijk is voor mensen met dementie om initiatief te kunnen tonen, maar dit juist ook lastig kan zijn. “Als wij dat kunnen stimuleren, dan kunnen de mensen echt nog een heleboel.”

 Image

Verhuizen naar DUIN

Om het Gastenhuis optimaal te laten draaien verhuizen Anita, Kees en hun kinderen naar de beheerderswoning die aan het Gastenhuis grenst. “Zo zijn we altijd dichtbij, kunnen we helpen en ondersteunen we waar dat nodig is.” Een grote stap in het leven van dit gezin, maar een stap die ze wel zien zitten! “Zeker met wat er in de toekomst nog gaat gebeuren, denk aan de duinen en de boulevard. Maar het is nu al een pracht locatie hoor! Het bos achter je, het strand voor je en het winkelcentrum op 400 meter afstand. Wij zitten hier perfect.”

Het Gastenhuis opende 3 januari de deuren. Vanaf dat moment zullen de eerste bewoners gefaseerd hun woning betrekken. Op die manier brengt de verhuizing zo min mogelijk stress met zich mee én kunnen Anita en Kees die persoonlijke aandacht blijven geven. Meer informatie over het Gastenhuis lees je op hun website.

 Image

Abonneer jezelf ook op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Woon jij al in DUIN en lijkt het je leuk om hier meer over te vertellen? Stuur een mailtje naar info@duin.nl o.v.v. ‘DUIN aan het woord’!