gebiedsontwikkeling almere duin Johnny Kleinjan Stef Staring Wim Baijense

"In DUIN is alles mogelijk"

De ruige duinen, het deinende helmgras… DUIN is een unieke plek in Nederland. Niemand kan dit beter beamen dan Johnny Kleinjan (56), Stef Staring (51) en Wim Baijense (53). Deze experts op het gebied van onderhoud en beheer zijn werkzaam voor Gemeente Almere, en zijn verantwoordelijk voor de natuurontwikkeling in DUIN.

Kleinjan is als technicus groen vanaf het eerste moment betrokken geweest bij de ontwikkeling van DUIN. “Het was ook voor ons pionieren. Een gebied zoals DUIN bestond nog niet”, vertelt Kleinjan. Staring, toezichthouder groen in Almere Poort, vult aan: “In DUIN vind je geen netjes aangelegde plantvakken die geschoffeld moeten worden. Je moet het hier durven loslaten.”

 gebiedsontwikkeling almere duin Johnny Kleinjan Stef Staring Wim Baijense

Kleinjan: “Een gebied als DUIN bestond nog niet.” 

Proefstuk

De groenontwikkeling begon met een proefstuk naar aanleiding van een ontwerp van ZUS. Op basis van dit ontwerp werd in overleg met ZUS en een ecologisch bureau bijpassende beplanting uitgekozen. Er werd gekozen voor diverse dennensoorten, duindoorns, kruidenmixen en rietpartijen om het échte strandgevoel te creëren. “We lieten ons hierin inspireren door kalkrijke duinen die veel tussen Den Haag en Egmond te vinden zijn”, licht Kleinjan toe.

 gebiedsontwikkeling almere duin Johnny Kleinjan Stef Staring Wim Baijense

Baijense: “DUIN is bijna niet van een echt strand te onderscheiden.” 

Baijense is sinds twee jaar werkzaam als technicus groen in Almere Haven en Poort. Hij geeft toe dat hij aanvankelijk sceptisch was over het plan. “Voordat er nog maar één zandkorrel was aangelegd, was ik kritisch op het plan. Een duingebied in Almere? Wind en zout water hebben een grote invloed op de beplanting van een gebied. Hoe boots je dit na in een zoetwatergebied? Mijn zorgen bleken onterecht. Onlangs was ik op strandvakantie in Nederland, en ik moet toegeven dat het bijna niet van DUIN was te onderscheiden. En dat zeg ik als expert.”

Ontdekken en bijsturen

Toch geeft het drietal toe dat een gebied als DUIN de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Een plek waar de natuur haar gang mag gaan. Dat kan niet anders dan een pittige klus zijn. Staring: “Het is voor ons ook nieuw. We blijven ontdekken en bijsturen. Dat maakt het ook heel leuk en interessant. Zo moeten we regelmatig overgewaaide populieren en acacia’s uit het gebied verwijderen. Ook gaan we deze winter voor de eerste keer de duindoorns snoeien. Die woekeren harder dan verwacht.”

 gebiedsontwikkeling almere duin Johnny Kleinjan Stef Staring Wim Baijense

Staring: “De ontwikkeling van een gebied heeft tijd nodig.” 

Naast de nodige bijsturing vraagt de groenontwikkeling van een gebied als DUIN ook om geduld. Kleinjan: “Wat veel mensen niet weten is dat de ontwikkeling van grassen en kruiden tijd nodig heeft. Wat we nu inzaaien komt soms pas na 5 jaar uit de grond. Veel mensen begrijpen dit niet. Die kijken naar een gebied als Zuiderduin, en snappen niet waarom hun deelontwikkeling nog niet zo mooi groen is. Dit heeft tijd nodig.” Staring vult aan: “Ik hoor weleens dat mensen zeggen ‘wat ligt er veel onkruid’, maar men weet niet dat dit nodig is. Door dit te maaien en te laten liggen, vallen de zaden eruit. Hieruit kunnen vervolgens weer nieuwe kruiden ontstaan.”

Dat een gebied als DUIN voor deze vakmannen een parel is, moge duidelijk zijn. Baijense: “DUIN is één van de mooiste projecten die we mogen beheren. Een kronkelend fietspad langs het water, het deinende helmgras, en binnenkort de ontwikkeling van project Aan De Kreek. Het is een uitdaging om een natuurgebied als DUIN te beheren, maar dit maakt het ook juist mooi. Alles is mogelijk.”

Abonneer jezelf ook op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Woon jij al in DUIN en lijkt het je leuk om hier meer over te vertellen? Stuur een mailtje naar info@duin.nl o.v.v. ‘DUIN aan het woord’!