strandlab almere duin

“Een culturele stad is een aantrekkelijke stad.”

Sinds 2018 helpt StrandLAB Almere een cultureel aantrekkelijke stad te maken. Dit doen ze door te testen, te experimenteren en samen te werken met kunstenaars, ondernemers en bewoners. “In zo’n groeiende stad als Almere is een divers en goed aanbod van cultuur heel belangrijk.”

Van een atelier op het strand tot een uitgestippelde route van houten kunstobjecten: StrandLAB weet hoe ze cultuur op de kaart moeten zetten. StrandLAB Almere is gestart vanuit Almere 2.0 waar het rijk, provincie en de gemeente samenwerken om het culturele aanbod te versterken. Saskia werkt samen met een team namens Linkeroever voor StrandLAB. Zij omschrijft het initiatief als een culturele broedplaats en buitenlaboratorium voor cultuur.”

 strandlab almere duin strandwachters almeerderstrand

Waarom cultuur belangrijk is voor Almere? “Almere is hard op weg om de vijfde stad van Nederland te worden.”, vertelt Saskia. “Er komen steeds meer arbeidsplaatsen en woonplekken bij. Daarbij hoort een aantrekkelijk, cultureel klimaat voor inwoners en bezoekers en een culturele broedplaats die past bij de Flevolandse pioniersgeest. Hier is -letterlijk – ruimte voor experiment, kunstenaars en makers, bestaand en toekomstig talent. Mensen zoeken het vaak buiten hun eigen stad, zoals in Utrecht of Amsterdam, terwijl er in Almere ook veel is en kan.”

DNA van Almere

StrandLAB werkt vanuit het DNA van het gebied. Wat is er al? Wat past hier wel of niet? “Door te testen met kunstenaars en hun initiatieven krijgen we antwoorden op deze vragen. En dat doen we samen met ondernemers en inwoners, ook uit DUIN”, vertelt Saskia.

Een voorbeeld van een project in samenwerking met StrandLAB is dat van Lieke Benders. Met haar onderzoekproject STIL doet ze onderzoek naar stilte. Ze is naar Almere toegekomen om in gesprek te gaan met inwoners van DUIN. Hieruit is het idee ontstaan van een theatrale tour door DUIN die in het najaar wordt uitgevoerd. ”Lieke wil laten zien dat DUIN meer is dan een mooi ontworpen wijk met stenen. Ze wil DUIN een gezicht geven, een ziel.”

 Image

Ook het project Strandwachters is een initiatief in samenwerking met StrandLAB en Marina Muiderzand. Strandwachters zijn houten zit- en ligobjecten die een route vormen door DUIN. De route loopt van het Almeerderstrand, over de dijk en langs Marina Muiderzand naar het catamaranstrand. Achter de objecten zitten verhalen over het begin van Flevoland. Deze verhalen kun je beluisteren via een podcast. Of je geniet van de mooie kunstobjecten zoals ze er staan.

Culturele aantrekkingskracht

Een kunstenaar of onderzoeker kan bij StrandLAB Almere verblijven als artist in residence. Volgens Saskia komen zij graag naar het Almeerderstrand “De plek biedt ruimte voor experiment en geeft cultureel talent een buitenpodium. Je hebt hier een informele en vrije strandsfeer waar strand, watersport en cultuur hand in hand gaan. Bij mooi weer heb je zicht op Amsterdam, Muiden en Pampus en theatergezelschap Vis à Vis heeft hier een groots buitentheater. Bovendien ligt de plek op de grens van water en nieuw land en op de overgang van natuur en een jonge, oprukkende stad: een ideale inspiratie- en testplek voor creatieve denkers en doeners. Een goede plek voor een culturele broedplaats dus.”

Saskia vertelt verder: “Sinds afgelopen juni hebben we ook een geweldige eigen werkplek op het strand: het Atelier StrandLAB. Hier kunnen kunstenaars werken en testen met publiek. Deze zomer zijn dat bijvoorbeeld CitySenses, 2Turvenhoog, Hoge Fronten en Suburbia. Op strandlab-almere.nl kun je zien wanneer ze in het atelier zijn en presentaties geven voor het publiek. In verband met corona hebben we het atelier nog niet officieel kunnen openen, maar dat zit voor het najaar wel in de planning. En dan is iedereen, ook de bewoners van DUIN, van harte uitgenodigd.”

 Image

Groeiende community

StrandLAB vormt een groeiende community van makers en instellingen die zich verantwoordelijk voelen voor dit gebied en samen initiatieven nemen. “Hier werken we hard aan door een flink netwerk op te bouwen”, vertelt Saskia. “Dat lukt al aardig. We werken met creatieve makers van eigen Flevolandse bodem en heel Nederland. Van Terschelling tot Limburg, met makers van Festival Over t IJ, Oerol en Hoge Fronten. En we hebben meer dan vijftig actieve partners. Dit zijn culturele- en onderwijsinstellingen als de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst en het conservatorium uit Den Haag en het ARTE college in Poort, maar ook maatschappelijke partners en ondernemers. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan Amvest, Vitens, Plus supermarkt, Keolis, Stad & Natuur en De Schoor. Dat we met zoveel partners samen bezig zijn om het Almeerderstrand op de kaart te zetten, maakt ons best trots.”

De ambitie? “Het culturele cluster rond het Almeerderstrand is over vijf jaar een toonaangevende ontwikkelplek waar talent Almere weet te vinden en van waaruit talent nationaal en internationaal uitwaaiert. StrandLAB Almere zet dit gebied, samen met de partners, op de kaart als hét buitenlaboratorium voor kunst en cultuur en dé ontmoetingsplek voor makers, kunstenaars, studenten, ondernemers, bedrijven, bewoners en bezoekers. ”