dak van het jaar duin boomrijk

DUIN Boomrijk genomineerd voor Dak van het Jaar 2019!

Trots: project DUIN Boomrijk van Amvest is genomineerd voor Dak van het Jaar 2019. De verkiezing is een initiatief van vakbladen Roofs en steilDAK. Hoewel de uitreiking pas in maart 2020 zal plaatsvinden, vertellen we je in dit artikel alvast graag meer over onze bijzondere daken.

Zoals de naam al verklapt, is project DUIN Boomrijk gevestigd in een prachtige boomrijke omgeving: het oorspronkelijke Muiderbos. Dankzij de materiaalkeuze en kleurstelling vormen de huizen één geheel met de omgeving. Het dak draagt hier zonder twijfel een belangrijk steentje aan bij. Maar de zoektocht naar de juiste dakpan, was geen makkelijke. Architect Evert Kolpa van Van Bergen Kolpa Architecten vertelt in vakbladen SteilDAK en Stedebouw & Architectuur hierover:

“Tijdens een bezoek aan de showroom van Steencentrum Utrecht heb ik alle modellen dakpannen die verkrijgbaar zijn gezien. Toch zat de ideale dakpan er niet bij, ik wilde het dak eruit laten zien als bladerdak in herfstkleuren. Zachte vormen en kleuren die varieerden van lichtbruin naar donkergeel.”

 dak van het jaar duin boomrijk
Fotografie: BMI Monier 

Steile hellingshoek

Iedereen die de daken goed bestudeert, zal het niet onopgemerkt blijven dat de hellingshoek van de daken in Boomrijk steiler zijn dan gewoonlijk. Ook zijn de dakpannen anders qua vorm dan gebruikelijk. “De dakpan heeft een wieber-vorm met afgeronde hoeken”, legt Hans Pannekoek uit in Stijldak en Stedebouw & Architectuur. “Hij is dus qua maatvoering net even anders om te verwerken dan de gebruikelijke standaard dakpannen. Zeker omdat hij kruislings en in dit geval gemêleerd verwerkt moest worden.”

 Image
Fotografie: BMI Monier

Herfstgevoel

En daar heeft Pannekoek een goed punt. Om écht dat herfstgevoel te creëren, zijn namelijk niet alleen de dakpannen zelf maar ook alle bijbehorende model gebonden hulpstukken in vier verschillende tinten uitgevoerd. Denk hierbij aan de nokvorsten, boven- en onderpannen, ventilatiepannen en gevelpannen. Om te bewerkstelligen dat het specifieke beeld van een bladerdak werd gerealiseerd, passend bij DUIN Boomrijk, heeft de architect een verwerkingsplan bedacht waarmee zogenaamde kader- c.q. lijstvorming wordt voorkomen.

 dak van het jaar duin boomrijk
Fotografie: BMI Monier 

Eén met de omgeving

Het resultaat mag er zeker wezen. Vakbladen SteilDAK en Stedebouw & Architectuur schreven hierover: “De hechte samenwerking tussen Amvest, Van Bergen Kolpa Architecten, Steencentrum Utrecht en BMI Monier is terug te zien in het eindresultaat. De huizen zijn zorgvuldig tussen de bestaande, volgroeide bomen geplaatst waar zij door hun materiaalkeuze en kleurstelling één geheel met de omgeving vormen. De aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid is tot in elk detail doorgevoerd. En dat garandeert een permanent vakantiegevoel in een rijke, groene omgeving.” En niet op de laatste plek: een nominatie voor Dak van het Jaar 2019! De uitreiking vindt plaats op vrijdag 20 maart 2020. We houden je op de hoogte!

Abonneer jezelf ook op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.