Image

Altijd het vakantiegevoel – het ontstaan van DUIN

“Dit project is in 2008 door de gemeente Almere gestart als een prijsvraag”, valt Tom met de deur in huis. Strandstad van de Randstad was het thema waarmee de gemeente Almere projectontwikkelaars op pad stuurde. Niet gek, want het IJmeer – aan de rand van DUIN – heeft een uitgestrekt strand.

Waar te beginnen? Tsja. Amvest, de projectontwikkelaar waar Tom Lankhorst werkt, startte met het strand natuurlijk! Dus brachten ze ecologen, landschapsontwikkelaars samen met een aantal mensen van Amvest. Brainstormen.

Lankhorst: “Om lekker te kunnen zwemmen in het IJmeer zou het eigenlijk afgegraven moeten worden, vertelde een ecoloog ons. Hij merkte daarbij wel op “dan houdt je alleen heel veel zand over.”

Dat zette iedereen aan het denken. Daar kun je stranden van maken of duinen! Dan heb je pas echt een complete strandervaring. “Die duinen, dat werd voor ons de vertaling van het thema Strandstad. Woningen en voorzieningen in een duinlandschap met typerende begroeiing voor duingebieden. Begroeiingen zoals duindoorn, duinroos en helmgras om ook het zand bij elkaar te houden.”

Amvest hield vast aan het DUIN-concept en won daarmee de prijsvraag.

Het vakantiegevoel

Duinen, oké. Maar dan heb je niet direct het vakantiegevoel. Waar zit dat dan in? “Dat was voor ons ook even puzzelen. We zijn ook andere experts gaan raadplegen. In vakantieparken waar ook veel vakantiehuizen bij elkaar staan – en die geen prachtige duinen en stranden hebben – zit dat vakantiegevoel in het feit dat je niet te veel andere woningen kunt zien.”

Hoe zorg je daarvoor? “We hebben twee dingen gedaan. Gezorgd voor het hoogteverschil en verdraaiingen in de wegen waar de huizen aan liggen.”

En hoewel het hoogteverschil niet gigantisch is, doet het direct wat. Een paar meter is genoeg. De gebiedsontwikkelaar wijst naar buiten: “Hierachter dit huis kun je echt niet naar binnen kijken bij de huizen hierachter. Je ziet alleen maar een dak.”

En die verdraaiingen geven niet alleen een speels aangezicht, het zorgt er ook voor dat de woningen nooit recht achter en om elkaar heen staan.

Speelduinen
Zuiderduin is nu bewoond. Dat betekent dat de duinen nu ook echt ‘gebruikt’ worden. “Moet je nu kijken naar de prachtige helmgras. We hebben ze voor de zekerheid met een kluitje aarde gepland, maar ze slaan zo goed aan in dat zand. Het is echt, puur helmgras.”

Wanneer je een woning koopt in DUIN is alleen het terras voor jou. Het strookje zand en de tuin daarachter niet. Je terras grenst aan een collectieve (duin)tuin. En dat vraagt om leefregels met de bewoners. “Wanneer je hier woont ga je anders met je omgeving om. Je hebt geen traditionele tuinen met aarde en een schutting.”

De leefregels krijg je wanneer je een huis bij DUIN hebt gekocht. BBQ in het zand van DUIN? Dat mag alleen op je eigen terras en aangewezen plekken. En je moet natuurlijk wel netjes blijven voor je omgeving. “In je eigen tuin gooi je toch ook niet de kolen in het zand? Hier dus ook niet.” Logisch, maar het is natuurlijk aan de bewoners hoe ze met hun duinen om willen gaan, aldus Lankhorst.

Ga kijken

Dit gebied is uniek. Pas wanneer je er wandelt, ervaar je het karakter pas echt. Het echte buiten zijn, is hier continue aanwezig. Met de duinen, bos en strand om te doek. Verwacht hier dus ook geen basketbalpleintjes. “Je kunt spelen in de duinen, in plaats van in speeltuinen. Dit gebied nodigt uit tot watersport, rennen, zandkastelen bouwen.”

Nieuwsgierig wie er allemaal betrokken waren bij het ontstaan van DUIN? Bekijk hieronder de DUIN video over het ontstaan van DUIN.

tom-2 tom-3 tom-4 tom-5