Image

Al Mare 22: Ruimte om te denken

Room for thought. Zo heet de app op mijn telefoon die één keer per dag een pushbericht stuurt, dat ik vanaf dat moment tot middernacht de tijd heb om met een foto en bijschrift de dag vast te leggen. Sinds we terug zijn van vakantie, medio augustus, zijn de keren dat ik als bijschrift ‘laatste zomeravond’ tikte niet op twee handen te tellen.

Want hemeltjelief, wat was het een waanzinnige nazomer in DUIN. In heel Nederland was het natuurlijk mooi, maar dit blog heeft als ondertitel ‘Verhalen van ’t DUIN’ en niet ‘Verhalen uit Nederland’. Je kunt je voorstellen dat we moeite hadden om ons vakantiegevoel, nadat we de camper op onze oprit zetten, te verliezen. Niet in de laatste plaats omdat we toffe overburen kregen, ook uit Amsterdam en wiens kinderen met de onze spelen.

[tsl_gallery id=’5808′ title=’no’ description=’no’]

Schelpen onder slippers

Wanneer we met de hond liepen op zo’n warme avond, rook heel ’t duin naar kampvuur. Overal hoorde je mensen lachen op terrassen, het ontkurken van flessen en de sfeerverlichting brandde tot ver na middernacht. Het leek welhaast beter de barbecue aan te laten, omdat je wist dat-ie de volgende dag toch weer aan ging.

Voor alle pioniers openbaarde zich de essentie van wonen op DUIN. Met je blote voeten in het zand rondom je huis, wuivend helmgras, luie dieren, zachte luchten bij ondergaande zonnen en krakende schelpen onder je teenslippers. Wanneer we een praatje maakten met een buur, even een tuinstoel erbij trokken om een borrel te doen, duurde het niet lang voordat we onszelf gelukkig prezen met de keuze die we niet zo lang geleden, afzonderlijk van elkaar en vaak onder verschillende omstandigheden, hebben gemaakt.

[tsl_gallery id=’5809′ title=’no’ description=’no’]

Soort Scheveningen

Wat dat betreft had Steel Creek zich geen betere zomer kunnen wensen om hun barbecue-kot te openen op Strandbad DUIN, tien minuten lopen van huis (drie op de fiets, vijf als Vince op zijn eigen fiets gaat). Strandband DUIN is voor de buurt, met beachvolley-veld, speeldingen voor kinderen en dus Steel Creek, de strandtent met internationale allure – klinkt beter dan on-Hollands – naast Marina Muiderzand, de jachthaven met supermarkt en restaurant, waar ze meat to please you serveren.

Pal achter Steel Creek (waar je bierglas uit de vriezer komt) ligt het hotel van de Carnival Corporaton & plc group, die cruisevakanties verzorgt en verkoopt. In Almere zit hun trainingscentrum waar ze kapiteins en officieren opleiden. De trainees slapen in het aanpalende CSMART Hotel. Ook zij kochten deze zomer ongetwijfeld een stuk vlees of vis van de BBQ Bastards, die met hun truckerspetjes en grote auto’s zo uit het Midden-Westen van Amerika lijken te zijn gelopen.

Wij DUIN-bewoners waren vanzelfsprekend stamgasten en niet zo lang geleden, toen we met een stuk of tien buren bij ons achter op het terras zaten om onze nieuwe veranda te bekijken, spraken we uit dat we voor de zomer van 2017, uiteraard met burenkorting, een strippenkaart willen kopen.

[tsl_gallery id=’5815′ title=’no’ description=’no’]

Burendag

Het zal je niet verbazen dat ik laatst bij Burendag eveneens ‘laatste zomeravond’ als bijschrift bij mijn Room for Thought-foto zette. Het moet gek lopen wil de buurtbarbecue in de Binnenduinstraat geen traditie worden. We hebben al DUIN-regels: zelf je natje en droogje meenemen, twee barbecues en buitenhaarden zijn voldoende. Naarmate het donkerder werd, waren we ook minder nuchter. Na het eten en toen de kinderen op bed lagen, ontstond voor het tweede jaar op rij een feestje, met veel gelach, gedans, beschonken en soms zelfs oenig gedrag.