Image

DUIN: ‘Beter dan Scheveningen’

Pal naast DUIN ligt namelijk het grootste catamaranstrand van Europa: de thuishaven van Sail Today. Een unieke locatie volgens eigenaar Roeland Touwen: ‘Van oorsprong is Sail Today een catamaranzeilschool. Ooit hielden we ons uitsluitend met catamarans bezig. Inmiddels is de zeilschool uitgebreid met een leuke beachclub, direct gelegen aan het water’.

Voor jong en oud

Het woord catamaranstrand dekt volgens Touwen de lading ook niet helemaal meer, aangezien er veel meer te beleven is dan alleen maar zeilen: ‘Uiteraard bieden we nog altijd catamaranzeilen aan, maar daarnaast sinds dit jaar ook windsurfen, stand-up paddling en kitesurfen. Vooral dit laatste is vrij bijzonder, omdat we de eerste waren die hiervoor een vergunning kregen in Flevoland.’

Geoefend hoef je trouwens niet te zijn als je je op de wateren van het catamaranstrand wilt begeven: ‘We bieden cursussen aan voor zowel beginners als geoefende watersporters. Ook kinderen zijn meer dan welkom. Sterker nog: we hebben een groot watersportkamp waar de kinderen gek op zijn. Momenteel zitten we hier met 30 à 40 kinderen in de week. Als ze dat eenmaal hebben gedaan, willen ze het jaar daarop gegarandeerd weer.’

Lekker ontspannen

Wie zich zelf liever niet op het water begeeft, of juist na het watersporten even wil ontspannen, kan volgens Touwen prima terecht bij de beachclub: ‘Vanuit de beachclub, maar ook het verhoogde terras buiten, kun je goed zien wat er allemaal gebeurt. Mét uitzicht op de skyline van Amsterdam. Dat is leuk, omdat er eigenlijk altijd reuring en beweging is op het water en daaromheen en je daarvan kunt genieten met een lekker hapje of drankje.’ Of de beachclub in de winter ook open blijft, daar twijfelt Touwen nog over, maar ook dan is er op het water nog genoeg te beleven: ‘We geven in de winter speciale wintertrainingen voor catamaranzeilen, dus het water ligt er nooit verlaten bij.’

‘Beter dan Scheveningen’

Wat Touwen betreft is een dagje catamaranstrand niet alleen een acceptabel alternatief voor Scheveningen, maar zelfs vele malen beter: ‘Het catamaranstrand is veel leuker. Er is veel meer te zien, en het is minder ordinair dan Scheveningen. We krijgen vaak complimenten van mensen dat het hier zo relaxed is, en niet zo belachelijk druk.’

Wel geeft de eigenaar toe dat dat laatste ook iets te maken heeft met het feit dat er een grote slagboom voor het strand staat: ‘Mensen laten zich door die slagboom afschrikken en denken dat het geld kost of dat toegang niet is toegestaan. Maar het strand en de club zijn gewoon voor iedereen toegankelijk.’

Sail-today-paviljoen Sail-Today-terras-boven