Image

Werken in DUIN

In DUIN wonen niet alleen mensen die genieten van heerlijke zonnige terrassen. Nee, er wordt ook hard gewerkt. Gewerkt? Ja. Bij CSMART. DUIN nam vlak voor de opening al een kijkje in het gebouw aan de rand van het water. Wat gaat daar eigenlijk allemaal gebeuren?

Om de ingang te vinden loop je eerst een flinke duin op. Links vind je de entree van het bruin zwarte gebouw. Er loopt een enorme trap van de voorkant naar de achterkant van het pand. Direct de vertwijfeling: wat is nu eigenlijk de begane grond?

Marc Heppener van het bedrijf Dura Vermeer – dat het gebouw bouwde: “Binnen is er – in het midden – een soort geul, met een immense trap. Die trapt maakt in het gebouw de verbinding maakt tussen de 8 meter hoge duinen bij de entree en het lager gelegen DUINbos. Door de duinen lijkt het gebouw op verschillende hoogtes gelijkvloers te liggen. Hierdoor wordt het helemaal opgenomen in de omgeving.”

Het pand is een als een soort doos in het DUINlandschap gezet. Er staat CSMART op, maar: wat gaat hier precies gebeuren? Noortje Oudshoorn – business manager bij het bedrijf: “Wij zijn het Center for Simulator Martime Training. Oftewel: we trainen scheepvaartpersoneel van de cruise maatschappijen die onderdeel zijn van moederbedrijf Carnival Corporation. En we trainen ze met state of the art simulatoren.”

Waarom is er in DUIN een hagelnieuw trainingscentrum neergezet? “De meerderheid van onze cursisten wordt vanuit Europa hierheen gevlogen en de nabijheid van Schiphol maakt Almere Duin de ideale locatie” legt Lars Husted, Technical Director bij het bedrijf uit.  “Door het trainingscentrum vanaf de grond op te bouwen zijn we in staat geweest the optimale lay out te creeeren en state-of-the-art simulatoren te integreren wat samen zorgt voor de hoogst mogelijke kwaliteit.”

Hyperrealistisch
Dat Lars Husted deze kans gegrepen heeft om het beste trainingscentrum ter wereld te bouwen, wordt duidelijk tijdens de rondleiding. “In een cruiseschip zit de brug – de plek waar een cruiseschip bestuurd wordt – boven de controlekamer van motor. Dat hebben we hier ook zo gebouwd.”

Op -2 zijn vier replica’s van de motorcontrole kamer te vinden. Op -1 eenzelfde aantal maal een perfecte replica van het episch centrum van een cruiseschip; de brug. Het is indrukwekkend om te zien.

Rondom de brug is een gigantisch beeldscherm gevouwen, waar enorme beamers een 3D werkelijkheid vertonen. Van de Bahama’s, Alaska en de Aziatische zeeën; het kan allemaal nagebootst worden. Inclusief allerlei trainingen.

Husted: “De machine kamer simulatoren creëren een 3D omgeving waar de engineers door het gehele schip kunnen manoeuvreren. Dit zorgt ervoor dat we in staat zijn zeer realistische scenario’s na te bootsen waarbij de factor tijd, om van een plek naar de andere te gaan, is meegenomen!”

Aantal cursisten

De meeste trainingen zijn van maandagochtend tot vrijdagavond. Er kunnen ongeveer 150 cursisten – van alle nationaliteiten – per week getraind worden. Behalve een hypermodern trainingscentrum hebben ze zelfs hun eigen hotel – via een ondergrondse tunnel verbonden met het centrum.

Marc Heppener van Dura Vermeer: “We hebben een gebouw neergezet waar cursisten goed kunnen trainen en zich snel thuis voelen. Ze vinden snel de weg in het open gebouw. En de openheid nodigt ook uit tot samenwerken.

14 juli is de opening. Vanaf 18 juli starten de eerste cursisten.
Csmart-10
Om de ingang te vinden loop je een flinke duin op om bij de ingang te komen. Links de entree van het donkerblauwe gebouw.

Csmart-2
“De openheid nodigt ook uit tot samenwerken.”

Csmart-6
“Om onze mensen zo goed mogelijk te trainen, wil je de simulators neer te zetten zonder rekening te houden met formaat.”

Csmart-7
Lars Husted, Technical Director CSMART

Csmart-8
Noortje Oudshoorn – Bussines Manager CSMART

Csmart-9
Marc Heppener- Senior Projectmanager Dura Vermeer