Image

Al Mare 11: Een vrolijke kerst (mede dankzij Rob)

Onze eerste gedachte bij Rob Verlinden is friet en frikadellen. Rob de Tuinman is bij ons op het netvlies gebrand – destijds nog met snor – door het televisieprogramma Eigen Huis en Tuin, waarin hij en Nico Zwinkels handige huiselijke tips gaven op zaterdagavond, als Helga na het paardrijden in Drenthe en ik na het voetballen in de polder met een bord friet op schoot voor de televisie zaten. En nu banjerde hij met zijn ploeg van ’Rob’s Grote Tuinverbouwing’ een dag over onze pvc-vloer en houten terras voor de aflevering die 20 december (nog altijd op zaterdag dus) wordt uitgezonden om 17:00 op SBS.

Hoewel hij buiten wegens gebrek aan werkbare tuin (want: zand) snel klaar was met een aantal flinke potten en twee geinige zeeduintaferelen op canvas aan de schuurmuur, moest ik ’s avonds na het werk bij binnenkomst opletten dat ik niet struikelde over een van de vele nieuwe potten, waarin al met al een klein bos was geplant. Op tafel de onvermijdelijke gezellige kersttaferelen, zo vlak voor Sinterklaas, die Helga en mij terugwierpen naar de tijd dat Rob, Nico en Manuela met een glaasje in de hand, in een met kaarsen overlade woonkamer de kijkers een fijne kerst wensten.

[tsl_gallery id=’3777′ title=’no’ description=’no’]

Winterwonderland

De evergreen ‘O Denneboom’ is sowieso opportuun op ’t duin, omdat de mensen van groenvoorziening een paar weken terug rondom het huis tal van nieuwe naaldbomen hebben geplant. Van mijn ouders hebben de kinderen twee glijmatten en sneeuwbalmakers gekregen en komende jaarwisseling hebben we de sleutel van het Duinhuis naast ons, zodat een aantal vrienden met kinderen kan blijven slapen, nadat we oud en nieuw hebben gevierd rondom de buitenhaard, al dan niet carbid schietend. Nu maar hopen dat het voor die tijd flink gaat sneeuwen, zodat ons plaatje van winterwonderland volmaakt is.

Exposure

Dat Rob met zijn programma bij ons uitkwam, is het op conto te schrijven van decitymarketeers van Almere. Wanneer je de veelzijdigheid van de gemeente op landelijke televisie voor het voetlicht wilt brengen, dan is DUIN met zijn wijdse vergezichten en waanzinnige zonsonder- en opgangen een dankbare locatie. De cameralui en bijbehorende exposure nemen we inmiddels, nu ja Helga met name, voor lief.

[tsl_gallery id=’3802′ title=’no’ description=’no’]

Windmolen in Zeewolde

In januari neem ik op mijn beurt deel aan een Google Hangout over duurzaam wonen. Ik had eerlijk gezegd nog niet echt stilgestaan bij de duurzaamheid van ons huis. Ik weet dat er een stuk bos heeft moeten wijken, maar ergens anders weer is aangeplant. Het huis is splinternieuw (hoewel hier en daar al enigszins versplinterd) dus voldoet aan alle huidige duurzame eisen. We hebben een apparaatje in huis hangen, dat schone en gezonde lucht ventileert en CO2-uitstoot vermindert. We zitten aan de stadsverwarming, dat gebruik maakt van restwarmte van fabrieken en de windmolen van Wim Fokkema uit Zeewolde levert ons, via Vandebron, stroom. En we hebben een joekel van een papierbak voor de deur, best wel duurzaam dus.

Sowieso hebben we sinds kort de planten van Rob, die een onherroepelijk positief effect hebben op de schone lucht aan de Duinstraat 25.

Tot slot, een waanzinnig filmpje waarin DUIN is gefilmd met behulp van een drone. Prettige dagen allemaal!