Image

FAQ - Porto

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen én antwoorden over Porto. Let op: de eerste inschrijffase is verlopen. Wanneer je jezelf nu inschrijft, kom je op de reservelijst te staan.

Koopproces

 • Welke makelaar verkoopt de woningen?

  De woningen worden verkocht door Sense Vastgoed en Brockhoff Makelaars.

 • Hoe kan ik me inschrijven voor een woning in Porto?

  Inschrijven kan via het inschrijfformulier van de woningzoeker op deze site. Als u dit doet vóór maandag 6 februari 12.00 uur worden uw gegevens meegenomen bij de eerste toewijzingsronde. Inschrijven ná deze eerste inschrijfperiode kan ook, voor de dan nog beschikbare woningen. Je komt dan op een reservelijst te staan.

 • Hoe ziet het traject na mijn inschrijving eruit?

  Als wij u een appartement kunnen toewijzen dan hoort u dit uiterlijk maandag 13 februari. U wordt dan uitgenodigd voor een gesprek waarin ‘uw’ appartement én het koopproces worden doorgenomen. Na dit gesprek heeft u 1 week de tijd om te beslissen of u het appartement wilt aankopen. Bij aankoop zullen wij de contractstukken opmaken en een tekenafspraak met u inplannen.

 • Hoe worden de woningen toegewezen?

  Bij de toewijzing wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de door u opgegeven eerste voorkeur op het inschrijfformulier.  Mochten er meerdere kandidaten voor hetzelfde bouwnummer zijn, dan kijken we naar uw antwoorden op de vragen van het inschrijfformulier.

 • Is er een modelwoning?

  Er is geen voorbeeldwoning van de appartementen in Porto. Wel is er woning in Duin vanwaaruit het verkoopteam opereert. Uiteraard kunt u via de makelaars een afspraak maken om hier af te spreken.

De bouw

 • Welke aannemer gaat Porto bouwen?

  Koopmans | TBI gaat de woontoren bouwen.

 • Wie is de architect?

  ZECC Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp en Klunder Architecten werkte het ontwerp verder uit.

 • Wanneer start de bouw?

  De start bouw staat nu gepland in januari 2024.

 • Wat is er mogelijk aan maatwerk?

  Indien u op gesprek komt voor een appartement, ontvangt u ook een lijst met de mogelijkheden en prijzen van het zogenaamde ‘meer- en minderwerk’. Iedere koper wordt door de woonadviseur van Koopmans | TBI begeleidt bij het kiezen van het meer- en minderwerk. Heeft u wensen die niet  voorkomen op deze lijst, dan kijkt de woonadviseur van Koopmans naar de mogelijkheden.

De appartementen

Energiezuinigheid

 • Hoe energiezuinig is Porto en de appartementen?

  De appartementen zijn allemaal minimaal voorzien van het A+-label. Porto voldoet aan de BENG-eisen. Dat staat voor ‘Bijna Energie Neutraal Gebouw’.

 • Zijn er zonnepanelen voorzien?

  Ja, er komen ongeveer 83 panelen op het dak van Porto. De energie die dit oplevert wordt ingezet ten behoeve van de algemene ruimtes. Bijvoorbeeld voor de liften en de verlichting.

Parkeren

 • Hebben alle appartementen een parkeerplaats?

  Ja, alle appartementen hebben één parkeerplaats op de -2 laag. De dubbellaagse penthouses hebben er elk twee.

 • Is er een mogelijkheid een extra parkeerplaats te kopen?

  Ja, er zijn 14 extra plaatsen te koop. Dus zolang er nog beschikbaarheid is kan er een extra parkeerplaats worden bijgekocht. De prijs van een extra plaats is € 25.000,- v.o.n.

 • Is er een oplaadpunt voor mijn elektrische auto?

  Boven elke parkeerplaats is een kabelgoot aangebracht geschikt voor het aanleggen van bekabeling ten behoeve van laadvoorzieningen, echter zal de bekabeling en een laadpaal door de gebruiker zelf aangevraagd, geregeld en geplaatst moeten worden. Het toepassen van een zogenaamd ‘load balancing system’ wordt geadviseerd. De toepassing daarvan dient door de Vereniging van Eigenaren te worden besloten.

Financieel

 • Wanneer start ik met betalen?

  Bij ondertekening van de koop- en aannemingsovereenkomst is nog geen betaling verschuldigd. De eerste betaling is verschuldigd zodra u de akte van levering bij de notaris gaat ondertekenen. U betaalt dan bij de notaris de grondkosten van de woning. Tevens beginnen dan ook de bouwkosten te lopen. Dit gaat in termijnen al naar gelang de bouw vordert. Indien de bouw al is gestart als u de woning koopt, zal u met terugwerkende kracht bij de notaris ook de bouwkosten van de reeds vervallen termijnen moeten betalen. Hierover zal dan ook bouwrente in rekening worden gebracht.

 • Wanneer moet mijn hypotheek geregeld zijn?

  U heeft na het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst twee maanden financieel voorbehoud, dit betekent dat u binnen twee maanden de hypotheek rond moet hebben.

 • Hoe hoog worden de servicekosten?

  De verwachte maandelijkes servicekosten bedragen circa € 2,- p/m2 woonoppervlak en daarnaast ca. € 35,- per parkeerplaats.

Financieel adviseurs aan het woord

Hoe verschilt het kopen van een nieuwbouwappartement ten opzichte van een bestaande woning? Wat voor invloed heeft duurzaamheid op de hypotheek? Er komt veel op je af wanneer je een nieuwbouwappartement koopt. Financieel adviseurs Jos Vermeulen en Nils Bartelds geven antwoord op jouw meest prangende vragen.

Lees meer