Image

Al Mare 20: Daar zijn we weer!

Hij had het ook nog nooit meegemaakt, de notaris. Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, staat in sommige koopaktes kennelijk dat je het huis twee jaar moet bewonen voordat je het weer mag verkopen. Toen Helga en ik eind juni onze handtekening onder het koopcontract zetten van onze nieuwbouw modelwoning – die vanaf dat moment geen modelwoning meer was – woonden wij precies twee jaar en 28 dagen aan de Duinstraat 25.

Symbolisch, dat wel
Feitelijk konden we onmiddellijk het huis weer in de verkoop zetten. Nadat ik quasi-serieus ‘Dat is dus precies de bedoeling!’ zei, trok Wim van projectontwikkelaar Amvest, die dolgraag bij het passeren aanwezig wilde zijn om ons een fles bubbels te geven, enigszins wit weg. Eveneens raar was dat ik de huissleutel van mijn eigen sleutelbos moest halen, zodat Wim die voor de foto symbolisch kon overhandigen.

[tsl_gallery id=’5440′ title=’no’ description=’no’]

Hoe zat het ook al weer?
Je leest het goed, we hebben onze modelwoning gekocht. Voor de mensen die voor het eerst dit blog lezen: Helga (1975) en ik (Roberto, 1977) kwamen met onze twee kinderen Vincenzo (2010) en Fehla (2012) en kat Curtis (2006) vanuit de Staatsliedenbuurt in Amsterdam naar DUIN in juni 2014. De kunstmatige duinen aan het strand bij Almere waren al opgespoten, er stonden vier modelwoningen, waarvan eentje voor ons was om in te proefwonen en in een straal van een kilometer was verder niets. Op deze site hielden we een blog bij, waarin we onze avonturen en ervaringen op ’t duin beschreven.

Alleen zijn we al lang niet meer. De gezinnen uit de eerste en tweede fase beleven inmiddels hun tweede zomer in DUIN, het project dat is opgesplitst in een Zuider- en Noorderduin. Op het Zuiderduin is inmiddels bijna alles verkocht en de verwachting is dat medio 2017 alle huizen daadwerkelijk zijn gebouwd. Wijzelf hebben er inmiddels een aanloopkat (Poesje Mauw) en een hond (Billie) bij. Er is zelfs al een heuse bewonersvereniging, met een voorzitter en een secretaris enzo, die vergaderingen houden en nadenken over de ontwikkeling van ons DUIN.

[tsl_gallery id=’5443′ title=’no’ description=’no’]

Pioniers onder elkaar
De DUINbewoners zijn uit allerlei windstreken komen aanwaaien. Hier op ’t DUIN ontstond vervolgens een opmerkelijke saamhorigheid. Pioniers onder elkaar, zullen we maar zeggen. Inmiddels zitten we met ruim 150 mensen in een Facebookgroep, waarin we elkaar op de hoogte houden van bouwwerkzaamheden, vragen stellen over keukens, rolluiken en afvalcontainers en waar een levendige handel in dinoplaatjes is ontstaan.

Op één van de eerste mooie dagen van het jaar organiseerden we een DUINfeest om de naderende zomer te vieren, waarbij bewoners en bewoners-in-spe hun eigen hap en drank meenamen, je bijna struikelde over de meegebrachte buitenhaarden, een springkussen en ijscokar voor de kinderen was geregeld en het feest tot diep in de nacht door ging.

Of wat te denken van de DUINbioscoop, waarbij Gwen en Yona hun huis openstelden, een beamer en scherm tegen de duinrand zetten en we met een mannetje of twintig ’s avonds film keken, compleet met verse popcorn.

[tsl_gallery id=’5445′ title=’no’ description=’no’]

Wortels en animaties
Je begrijpt waarschijnlijk waarom Helga en ik eind december besloten om in DUIN te blijven, dat toch een beetje aanvoelt als ‘ons’ DUIN, aangezien we hier woonden toen er nog niet eens bestrating of straatverlichting was. De school van Vince en Fehla is op vijf minuten fietsen, waar ze met andere DUINkinderen in de klas zitten. Net zoals op de BSO.

We voelen ons hier, nu we onze derde zomer ingaan, geworteld. We hebben met eigen ogen een unieke woonwijk uit de grond gestampt zien worden, inmiddels bewoond door geestverwanten die ook het bijzondere van de wijk erkennen. Aangezien het duin dat rondom ons huis ligt als eerste werd beplant, krijg je ook al een goed beeld van hoe de wijk er in zijn totaliteit uit komt te zien en dat lijkt best wel op de animaties waardoor wij werden verleid begin 2014.

Op de hoogte
In die zin hebben we respect voor Amvest en de gemeente Almere, die het destijds aandurfden om zo’n grootschalig project op te zetten, in een tijd van recessie toen zulke projecten nauwelijks werden gestart. Dat DUIN na een paar jaar al zo populair zou zijn, hadden ze alleen maar durven dromen waarschijnlijk.

Het komende jaar zal ik jullie maandelijks op de hoogte houden van de ontwikkelingen binnen DUIN, waarbij we uiteraard ook andere bewoners aan het woord zullen laten.

Ci vediamo!