Image

Al Mare 21: Andere buurtbewoners aan het woord

Ruim twee jaar doen we ons uiterste best om een beeld te schetsen van hoe het is om te wonen op ’t DUIN. Met name in het begin verwonderden we ons over de stilte, de ruimte en de vergezichten. Ook omdat we hier nog maar met ons viertjes woonden. Nu DUIN inmiddels is uitgegroeid tot een woonwijk van serieuze proporties, is het wel zo verfrissend om onze wijk vanuit andere perspectieven te bekijken.

Anders dus wijzer
Dit kan door mede-pioniers aan het woord te laten, die weliswaar ook in een onaffe wijk wonen, maar die in ieder geval in een bewoonde wijk kwamen. Hun blik is daardoor net iets anders dan de onze. En daar word je uiteindelijk alleen maar wijzer van.

[tsl_gallery id=’5602′ title=’yes’ description=’yes’]

Wie: Peter
Van: Duinvoetstraat 1
Met: Anouschka en Sammy 
Uit: Amstelveen
In Duin sinds: december 2015

– “We zijn verhuisd!” 
– “Goh, wat leuk, gefeliciteerd. Waarheen?”
– “Wij wonen nu in DUIN.” 
– “DUIN? Waar is dat?”
– “Nou…euh…dat ligt tegen de IJmeerdijk aan, bij Almere Poort.”
– “Almere?”
We worden bezorgd aangekeken. Gaat het wel goed met ons? Waar is het misgegaan? Medeleven valt ons ten deel.

Almere is nog altijd zo not done. Gelukkig hebben wij deze parel in de Randstad ontdekt. Het glooiende duinlandschap, de slingerende straten, het bos, het strand, het IJmeer, het Gooimeer, de zilverreiger aan het visbuffet in de kreek en gekwaak op het water. Of wat te denken van het vissende ijsvogelpaar, heen en weer vliegend van de bosrand naar de kreek, de jongen voerend. De herten in de bosrand, nieuwsgierig ons als nieuwe bewoners observerend. Buizerds boven het bos, majestueus zwevend en hun jongen vliegles gevend.

Uitwaaien op Pampus, slechts een half uurtje varen en we ervaren een oase van rust. En niet te vergeten onze stoere boskat, in het gras, onder de bomen, in de bomen, alsof het allemaal voor hem is aangelegd. Het leven is goed in DUIN, het leven is mooi in DUIN, Almere maakt het waar met DUIN. Onze verwachtingen zijn overtroffen!

[tsl_gallery id=’5611′ title=’yes’ description=’yes’]

Wie: Lisanne
Van: Duinstraat 11
Met: Sander (en nog 2 konijnenbeesten)
Uit: Groningen (Lisanne) en Lelystad (Sander)
In Duin sinds: juli 2015

In de zomer van 2015 kregen Sander en ik de sleutel van ons paleisje in DUIN. Een compleet nieuw avontuur en boy oh boy wat waren we enthousiast om deel uit te  maken van dit fantastische project. Sindsdien is er veel veranderd. De wijk is volwassener, groter en gezelliger geworden. Maar niet alleen de wijk is gegroeid, wijzelf ook. Figuurlijk dan: vanaf volgend jaar zijn we geen huurders meer, maar kopers met onze eigen vaste stek in DUIN.

DUIN heeft iets bijzonders, daar zijn we het allemaal over eens. De gezelligheid van een buitenbioscoop, kampvuurtjes in de avond, de vriendelijkheid van de DUIN-bewoners en de vele, vele borrels zijn iets wat deze wijk kenmerkt. Mijn persoonlijke genietmomentjes zijn wanneer ik hardloop langs het strand bij een ondergaande zon. Hoewel ook de ochtenden een lust voor het oog zijn.

Vrolijk huppelen de konijntjes voor me uit en het gevoel van vrijheid – ondanks dat we zo dichtbij Amsterdam zitten – is onmiskenbaar. We zijn benieuwd hoe DUIN er over een jaar uit ziet en welke nieuwe buren we mogen verwelkomen. Één ding is in ieder geval zeker: wij hebben ons hart verloren aan DUIN.

[tsl_gallery id=’5600′ title=’yes’ description=’yes’]

Wie: Femke Bosma
Van: Duinrugstraat 26
Met: Steven en kat Skill
Uit: Almere-Poort
In Duin sinds: 3 juli 2016

Zondag 14 augustus, na het avondeten lopen we nog een rondje door de wijk. Op de terugweg komen we langs onze overburen die we nog niet eerder gesproken hebben. We geven een hand en stellen ons voor. Voordat we het door hebben zitten we met een kop thee bij hun in het zand. De kop thee verandert al snel in een glas wijn, de schaal met hout wordt omgetoverd in een lekker warm vuurtje, de andere buurtjes schuiven ook aan en de avond vliegt voorbij!

Dat is leven in DUIN; wij gaan hier nooit meer weg!

[tsl_gallery id=’5601′ title=’yes’ description=’yes’]

Wie: Nannita
Van: nog Duinvoetstraat 26, maar vanaf november Duinrugstraat 16.
Met: Arjen en poes Beertje
Uit: Hilversum
In Duin sinds: december 2015

Het uitzicht, de luchten, een nieuw huis; een heel verschil met ons ruim 90 jaar oude huis en plekje in Hilversum. Alleen de rand van een bos is gebleven. Heerlijk is het om op een mistige winterochtend alleen naar het strand te lopen of op een zomerse dag met ons kleinkind.

De ene keer is het druk, vol met mensen en de andere keer is het stil, ruim en leeg. Deze leegte geeft mij als beeldend kunstenaar de ruimte om die zelf in te vullen. Voor mij is dit ‘vakantiedorp’ dé plek om nieuwe ideeën op te doen en me helemaal thuis te voelen.